het stadion

Paris Saint-Germain, ook wel bekend als PSG, is een Franse betaaldvoetbalclub, gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. De in 1970 opgerichte fusieclub komt uit in de Ligue 1 en speelt zijn thuiswedstrijden in Parc des Princes, waar ik overigens later op terug kom. De traditionele uitrusting van Paris Saint-Germain bestaat uit een blauw en rood tenue. PSG speelt sinds 1974 onafgebroken in de hoogste klasse, langer dan elke andere club in de Ligue 1.

In 2011 werd de club gekocht door Qatar Sports Investments, waardoor de hoofdstedelingen plotseling over veel geld beschikken. De clubleiding hoopt hiermee definitief terug te keren aan de top van het Franse voetbal. De voormalige clubspeler Leonardo werd gehaald van AC Milan en binnengehaald voor de functie van technisch directeur. De Qatarese geldschieters pompten vele miljoenen in de selectie, maar de allergrootste vedetten leken nog niet direct haalbaar voor de Parijzenaren. Grote aankopen in de zomer van 2011 waren de Franse internationals Kevin Gameiro, Jérémy Ménez en Blaise Matuidi, de Malinees international Mohamed Sissoko en de Italiaanse doelman en international Salvatore Sirigu. Op 30 juli werd bekendgemaakt dat de Argentijnse Javier Pastore voor 42 miljoen euro overkomt van Palermo, Pastore stond ook in de belangstelling van onder andere Chelsea en Real Madrid.

In december 2011 kreeg de hoofdtrainer Antoine Kombouaré te horen dat er voor hem geen toekomst meer was bij PSG. Hij werd vervangen door Carlo Ancelotti, die binnen het internationale voetbal als voetbaltrainer al de nodige roem oogstte. De komst van de Italiaanse toptrainer, zorgden ervoor dat tijdens de winterse transfermarkt de Italiaan Thiago Motta (Internazionale) en de Braziliaanse internationals Alex (Chelsea FC) en Maxwell (FC Barcelona) tekenden in Parijs. In de zomer van 2012 versterkten de Parijzenaars zich met de sterkhouders van AC Milan: Thiago Silva (42 miljoen euro) en Zlatan Ibrahimović (25 miljoen euro). Ibrahimović zou naar verluidt zo'n 13 miljoen euro per jaar opstrijken bij de Franse topclub. Ook de Nederlander Gregory van der Wiel werd in de zomer van 2012, vlak voor het sluiten van het transfer-window, aangetrokken door de Parijse club.

Begin januari 2013 haalde PSG de Braziliaan Lucas Moura binnen als nieuwe aanwinst. Op 31 januari tekende David Beckham een contract voor vijf maanden. Zijn salaris zal overgemaakt worden naar een goed doel. In de zomer werden Edinson Cavani, Lucas Digne en Marquinhos voor in totaal 114 miljoen euro binnengehaald, met Cavani als recordaankoop: hij kostte 64 miljoen.

In mei 2014 haalde PSG de Braziliaan David Luiz binnen. Met een aankoopbedrag van ongeveer €62 miljoen zou de voormalig Chelsea speler de duurste verdediger van de wereld zijn. Hiermee troefde hij zijn landgenoot Thiago Silva af, die in 2012 voor ongeveer €42 miljoen zou zijn binnengehaald.

Ruim een jaar later werd ook Ángel Di María aan de selectie toegevoegd. Zijn club van dat moment (Manchester United) incasseerde circa €63 miljoen voor de Argentijnse international.